Uret tikker for klimaet, men tiden er ved at løbe fra de årlige ESG-rapporter. Virksomhedens strategiske indsatser for bæredygtighed skal omsættes til impact og dokumenteres i realtid, og her kan finansfunktionen spille en vigtig rolle. Det indebærer ikke kun at understøtte forretningen på klassisk vis, men også tage et større strategisk ansvar og udvise proaktivt lederskab.

Manglende fokus på bæredygtighed koster dyrt

FN’s seneste klimarapport har desværre vist, at vi nærmer os sidste udkald for at redde planeten, som vi kender den. Konsekvenserne er vidtrækkende, og velkendte steder som f.x. Københavns Lufthavn og Christiansborg vil om måske kun 1 - 2 generationer stå under vand pga. temperaturstigninger.

Sådan forventes Christiansborg at se ud ved en temperaturstigning på tre grader (kilde: dr.dk)

Konsekvenserne ved manglende handling på bæredygtighed koster også dyrt for den enkelte virksomhed. Det nye er dog, at konsekvenserne ikke først mærkes om 30 år, men allerede indenfor de næste par år. Hvis ikke ambitioner og planer om bæredygtighed omsættes til dokumenteret fremdrift og impact, kan konsekvenserne bl.a. blive:

  • Højere finansieringsomkostninger. Banklån, hvor en del af renten er bundet op på virksomhedens mål for bæredygtighed, vinder frem. Fx kan PANDORA spare 7 mio. kr. om året, hvis de bliver CO2-neutrale i 2025.

  • Virksomhedens omdømme tager skade. Virksomheder oplever et stigende pres fra kunder (66%), befolkningen (39%) og medarbejderne (37%) til at tage ansvar indenfor vigtige bæredygtighedsområder (PwC’s Pulsmåling).

  • Færre ordrer som følge af kunders og myndigheders specifikke krav om bæredygtighed. Som eksempel kan nævnes byggebranchen, hvor der ud større nybyggerier i 2021 for knap 90 milliarder kroner er krav om bæredygtighed på de 50 milliarder kroner (Byggefakta A/S).

  • Missede forretningsmuligheder pga. svag positionering indenfor bæredygtighed. Til inspiration ser 9 ud af 10 medlemmer af Dansk Industri nye forretningsmuligheder i bæredygtighed, og ifølge Udenrigsministeriet åbner FN’s verdensmål for forretningsmuligheder på op mod 400 milliarder DKK for danske virksomheder frem mod 2030.

Hvorfor skal finansfunktionen på banen?

Når noget bliver dyrt for en virksomhed, som fx manglende handling på bæredygtighed, lander problemstillingen næsten automatisk på økonomidirektørens bord. Der er dog mange andre gode grunde til, at finansfunktionen skal på banen, når det gælder bæredygtighed.

Bæredygtighed repræsenterer nemlig en fantastisk mulighed for, at finansfunktionens mindset, kompetencer, talenter og erfaringer kan bringes i spil på en ny og meget værdiskabende måde.

Desuden spiller finansfunktionen en kritisk rolle, når det gælder allokeringen af virksomhedens ressourcer. Og hvordan man end vender og drejer det, så har ressourceallokeringen afgørende betydning for, hvilke initiativer, der bliver succesfulde, og hvilke der ikke gør.

Bæredygtighed er derfor blevet et tema, som en moderne finansfunktion skal forholde sig aktivt til i tæt samarbejde med resten af forretningen og andre stabsfunktioner. Det gælder uanset, hvor ansvaret for bæredygtighed formelt set ligger placeret i virksomheden.

ESG-rapporten kan give bagslag

Den årlige, glitrende ESG-rapport kan ved offentliggørelsen naturligvis styrke virksomhedens image. Løfterne i rapporten kan dog også blive en invitation til konkurrenterne om at rykke på de indsatser, som virksomheden kommunikerer, at den vil skabe fremdrift på. Hvis ikke virksomheden selv formår at omsætte ambitionerne til handling og løbende dokumentere impact, kan virksomheden altså ufrivilligt inspirere konkurrenterne til at høste gevinsterne af bæredygtighed.

Finansfunktionens rolle bliver mere strategisk

De kommende år vil manifestere en tendens, som allerede er meget tydelig: Bæredygtighed bliver gradvist en integreret del af den strategiske agenda, og finansiel performance hænger mere og mere sammen med evnen til at levere varen på bæredygtighed.

Som supportfunktion kan finansfunktionen tage ansvar for en række nye aktiviteter, der understøtter virksomhedens strategiske agenda på bæredygtighed, som f.x:

  • Lave analyser, der kobler bæredygtighed med finansiel performance

  • Måle og dokumentere fremdrift på bæredygtighed og impact i realtid

  • Allokere de nødvendige ressourcer til strategisk vigtige indsatser

  • Opfange faresignaler i tide om f.x. omkostningsudviklingen i værdikæden

  • Vælge systemer og lave processer, der støtter op om bæredygtighed

Derudover kan det ofte være nødvendigt, at finansfunktionen påtager sig et strategisk ansvar og udviser proaktivt lederskab på en række udvalgte indsatser som f.x:

  • Gøre bæredygtighed målbart og udvikle ét samlet KPI-katalog for virksomheden

  • Integrere virksomhedens risk management med bæredygtighed

  • Facilitere dialoger blandt ledere om performance og bæredygtighed

  • Indarbejde bæredygtighed i økonomiske beslutningsprocesser

  • Skabe tillid blandt lederne i organisationen til, at bæredygtighed betaler sig

Heldigvis har mange finansfunktioner et godt udgangspunkt for at gøre en stor forskel, når det gælder bæredygtighed. Spørgsmålet er, hvilken rolle den enkelte finansfunktion rent faktisk ønsker at spille, hvad virksomheden og dens kunder har mest brug, og hvilke kompetencer og talenter finansfunktionen i praksis kan bringe i spil.

 

Would you like to attend our upcoming virtual roundtable for CFO’s on Sustainability Impact? To receive an invitation, please submit the details needed below:

Find more information about what our Roundtables can offer you below:

Previous
Previous

Next
Next